Cursussen BHV, EHBO en VCA
Als BHV’er krijgt u een belangrijke taak. Doet er zich een calamiteit voor, dan bent u verantwoordelijk voor het verlenen van eerste hulp. Ook bestrijdt u een beginnende brand en begeleidt u de ontruiming. Elke werkgever moet tenminste één BHV’er (afhankelijk van de omvang van het bedrijf) in het bedrijf hebben.
Eens een BHV cursus gevolgd, is niet voor altijd een BHV’er. Als het goed is, hoeft u uw vaardigheden als BHV’er niet vaak in de praktijk te brengen. Daarom bent u verplicht om jaarlijks een herhalingscursus te volgen. Zo blijft uw diploma geldig en uw kennis op peil.
Als u over het diploma Basis EHBO beschikt, kunt u veel betekenen voor uw medemens. En het mooie is: iedereen kan de cursus EHBO volgen. U hebt er altijd gemak van. Op straat, op uw werk, op het strand, in het winkelcentrum: overal waar mensen iets kan overkomen, kunt u eerste hulp verlenen. U zou niet de eerste zijn die dankzij een cursus EHBO het leven van een ander redt!
Als u eerste hulp verleent, moet u vakkundig te werk gaan. Herkent u bijvoorbeeld een stoornis niet of behandelt u een wond verkeerd, dan kan dat vergaande gevolgen hebben. Als EHBO’er moet u daarom – wilt u uw Oranje Kruis Diploma Eerste Hulp behouden – jaarlijks de herhalingscursus EHBO volgen. Zo blijft uw kennis actueel en oefent u regelmatig belangrijke handelingen. Handelingen die u misschien nog nooit in de praktijk hebt hoeven brengen.
Als er meerdere BHV’ers in een bedrijf zijn, moeten ze effectief samenwerken bij bedrijfshulpverlening. Als ploegleider BHV geeft u leiding aan de andere BHV’ers. U zorgt ook dat de BHV’ers op tijd een herhalingscursus volgen en dat alle BHV-middelen up-to-date zijn.
Bij een calamiteit in het bedrijf, zijn alle ogen op u gericht. U stuurt de bedrijfshulpverlening tenslotte aan. Daarom is het belangrijk dat u altijd voorbereid bent op uw rol als ploegleider BHV. Speciaal voor u is de herhalingscursus Ploegleider BHV. Let op: het is daarnaast van belang dat u beschikt over een geldig BHV-diploma en diploma Ploegleider BHV.
Elke werkgever heeft wettelijke verplichtingen als het gaat om bedrijfshulpverlening. Als coördinator/hoofd BHV bent u degene die vorm en inhoud geeft aan het beleid. U zorgt bovendien dat het niet bij woorden blijft en de juiste maatregelen worden genomen. Met de cursus Coördinator/hoofd BHV bent u uitstekend op deze taken voorbereid.
Wat nu Beheerder Brandmeldinstallatie heet, heette voorheen Opgeleid Persoon. Elk bedrijf met een brandmeld- en ontruimingsinstallatie moet zo’n Beheerder Brandmeldinstallatie in dienst hebben. Als u deze rol hebt, is deze cursus van OBN voor u bedoeld. Wij leren u hoe u de brandmeld- en ontruimingsinstallatie bedient, controleert en onderhoudt, uiteraard conform de NEN-normering.
Veilig werken is belangrijk. Maar in de industrie en in de bouwsector is een veilige werkomgeving niet altijd vanzelfsprekend. Als medewerker bij een bedrijf in deze sector, bent u eerstverantwoordelijk voor een veilige werksituatie. Speciaal voor u is de cursus Basisveiligheid VCA. VCA staat voor Veiligheids Checklist Aannemers. U leert hoe u omgaat met arbeidsrisico’s, welke persoonlijke beschermingsmiddelen u dient te gebruiken en met welke veiligheidsmaatregelen u rekening moet houden. Na een cursus VCA werkt u veiligheidsbewust. Alleen als u en al uw collega’s een cursus VCA hebben gevolgd, kan het bedrijf waar u werkt het VCA certificaat krijgen.
Bent u leidinggevende in de industrie of bouwsector? Dan bent u ook verantwoordelijk voor de veiligheid binnen uw team. Uw medewerkers volgen de cursus Basisveiligheid VCA. Als leidinggevende volgt u de VCA VOL cursus. In deze cursus is – naast alle VCA-aspecten – extra aandacht voor veiligheidsmanagement en het motiveren van medewerkers. Wilt u als bedrijf VCA gecertificeerd worden, dan moeten alle leidinggevenden over het VCA-VOL certificaat beschikken.
Het Bouwbesluit 2012 treedt naar verwachting op 1 april 2012 in werking. Dit nieuwe besluit zorgt voor integratie, uniformering en afstemming van bouw- en gebruiksgerelateerde voorschriften en sloopvoorschriften uit de bouwverordening.